Ovidiu Bişog - ovibis

Sufletul îmi este un abis a cărui profunzime mă înspăimântă uneori că nu o pot descoperi chiar eu însumi...

Un altfel de "marinar" sau .... un altfel de Domnu' Goe?

Iată cum eram la 2 iulie 2011...


Un altfel de "marinar" sau .... un altfel de Domnu' Goe?
Până să urc pe vapor, mai fac o partidă de bowling....
sau popice, cum vreţi


Am doborât toate popicele, acum e rostul de o... scărpinătură?

Trecem la un nou unghi de abordare a popicelor...

Mi-am găsit patronul numelui şi ziua mea onomastică: Sfântul Ovidiu - 3 iunie

Sfântul Ovidiu
Sfântul Ovidius (în portugheză: Santo Ovidio), numit şi Saint Auditus, este un sfânt portughez. Potrivit hagiografilor din secolul al XVI-lea, Ovidius a fost un cetăţean roman de origine siciliană. Tradiţia afirmă că a fost trimis la Braga de papa Clement I, unde a slujit ca al treilea episcop de Braga, în jurul anului 95. Se spune că ar fi botezat-o pe sfânta Martina şi pe surorile sale, după ce au fost abandonate de mama lor.
A fost martirizat pentru credinţa sa creştină în anul 135.
Portughezii îl numesc Santo Ovídio, şi uneori, prin varianta populară São Ouvido (literal: „cel care este auzit”), o traducere etimologică populară a numelui latin Auditus, acest nume a fost apoi redat ca Ovídio.
Portughezii din Braga îl numeau Ouvido (traducere populară a numelui latin Auditus), care în relatările din secolele XVI şi XVII s-a schimbat în Ovidio, încât pe piatră funerară pusă peste mormântul său în catedrala din Braga era întâi scris: „+ ossa b. Audit. Episcopi”, apoi a fost scris: “+ ossa s. Ovidii tertii bracarensis episcopi”.
Relatări din secolul al XVI-lea spun că în siturile arheologice lusitane, sfântul Ovidius a fost reprodus în haine episcopale sau în hainele unui ermit, aceste reproduceri fiind mărturia unei venerări vechi. Racla sa poate fi găsită în catedrala din oraşul Braga (în nordul Portugaliei).
Datorită numelui său, sfântul Auditus sau Ovidius a fost în mod tradiţional invocat în cazul bolilor aparatului auditiv. La baza raclei sale din catedrală, erau două găuri în care surzii îşi introduceau degetele; ei îşi puneau degetele în urechi cerând vindecarea prin mijlocirea acestui sfânt.
Este sărbătorit la 3 iunie, în Biserica Romano-Catolică.
Traducere şi adaptare după Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Ovidius) şi www.santiebeati.it (http://www.santiebeati.it/dettaglio/91134), de Ovidiu Bişog
* * * 
Actualizare august 2017: Detalii despre acest sfânt am găsit și pe site-ul http://memoriasgaiensesbibliotecadegaia.blogspot.ro/2010/10/festa-e-o-culto-santo-ovidio.html, dar încă nu am tradus acel text...
* * * 
Actualizare iunie 2019: Am mai găsit detalii despre sfântul Ovidiu şi pe site-urile
https://www.revolvy.com/page/Saint-Ovidius
https://catholicsaints.info/saint-auditus-of-braga/

Făcut în România

Am primit de la un prieten un link mai mult decât interesant:
http://facutinromania.wordpress.com/
M-a făcut să mă simt iarăşi mândru că sunt român. Desigur, când mă gândesc la situaţia de acum, economică, politică şi socială, mi se cam pierde mândria, dar măcar sunt mândru pentru ce a fost România nu demult şi pentru potenţialul pe care încă îl are România.
Daţi click pe adresa http://facutinromania.wordpress.com/ pentru că merită!
Felicitări creatorului acelui sit, toată stima mea!

http://facutinromania.wordpress.com/