Ovidiu Bişog - ovibis

Sufletul îmi este un abis a cărui profunzime mă înspăimântă uneori că nu o pot descoperi chiar eu însumi...

Zece „reţete” pentru a educa copilul vostru + Zece moduri pentru a-l distruge

Zece „reţete” pentru a educa copilul vostru
1. Mai întâi, convingeţi-vă că a educa este prima datorie şi de neînlocuit al fiecărui părinte: nimeni nu vă poate substitui, ci doar vă poate sta alături.
2. Începeţi... de la sânul matern, îngrijind corpul şi sufletul, pentru a ajunge la echilibrul psiho-fizic necesar pentru a transmite copilului o viaţă integră şi sănătoasă.
3. Atunci când greşeşte, nu ţipa cu furie, ci convinge-l de greşeala sa, cu un raţionament senin şi afectuos; cu o voce liniştită şi convingătoare, dar cu o atitudine foarte serioasă.
4. Încercaţi să preveniţi, decât să reprimaţi, pentru că cel care previne se face iubit; cine reprimă cu asprime nu obţine ascultarea şi se face urât.
5. Nu oferiţi totul dintr-o bunătate exagerată a inimii, pentru că dacă le favorizaţi viciile, va trebui apoi să le întreţineţi.
6. Nu spuneţi niciodată do atunci când trebuie să spuneţi nu; şi nu spuneţi niciodată nu atunci când trebuie să spuneţi da: în da şi nu părinţii trebuie să fie de acord întotdeauna şi cu orice preţ.
7. Când face cereri „dificile”, nu reamintiţi greşelile nu relataţi inexactităţi sau, mai rău, minciuni, dar fiţi întotdeauna „sinceri”, chiar dacă răspunsul poate deveni împovărător.
8. Nu spuneţi: „mergi la Biserică”, ci întotdeauna „să mergem la Biserică”; el îl va iubi pe Dumnezeu în măsura în care îl iubiţi voi, şi vă va iubi pe voi în măsura în care îl va iubi pe Dumnezeu.
9. Învăţaţi să aşteptaţi cu răbdare, pentru că fructele muncii voastre nu le veţi culege repede, şi, dacă vor veni, nu vor fi aşa cum le-aţi visat voi. Calmul este prima fiică a răbdării.
10. Atunci când interveniţi, vorbiţi puţin, măsuraţi-vă cuvintele, şi evitaţi orice ofensă pentru că umilirile doboară, descurajează şi nu ajută la construire şi creştere.

Zece moduri pentru a-l distruge
1. Daţi-i tot ceea ce vrea şi va fi convins că lumea are obligaţia de a-l menţine.
2. Râdeţi şi glumiţi atunci când zice o prostie, şi va crede că este distractiv şi interesant.
3. Faceţi ordine în dezordinea sa şi se va obişnui să-i împovăreze pe ceilalţi cu responsabilitatea sa.
4. Daţi-i câţi bani cere, fără a controla cum îi cheltuie şi se va convinge că el... este născut bogat.
5. Daţi-i întotdeauna dreptate atunci când intră în conflict cu profesorii, cu superiorii, cu colegii şi vecinii casei, şi va fi convins că toţi aceştia au ceva cu el, şi că nimeni nu-l înţelege.
6. Satisfaceţi-l în mâncare, în jucării, în lucruri de nimic, şi în toate exigenţele sale, şi va fi convins că este bine aşa pentru a nu-i crea complexe periculoase.
7. Certaţi-vă cu cei dragi vouă în prezenţa sa şi nu se va mira mâine dacă familia sa se va destrăma.
8. Învinuiţi-vă pe voi înşivă şi nu pe el, atunci când se află într-o încurcătură serioasă, şi se va obişnui să îşi descarce vina sa asupra persoanelor străine de isprăvile sale.
9. Nu-l învăţaţi rugăciunile şi nu-l însoţiţi în Biserică duminica, şi va creşte fără referinţe şi fără respect pentru cel care este superior lui.
10.Umpleţi-l întotdeauna de laude şi complimente, fără a-i dezvălui defectele, şi va creşte considerându-se o persoană perfectă şi impecabilă, şi astfel de neatins.

Din Novello Pederzini – „A te căsători este frumos!”
* * *
(A te căsători este frumos! Cum să pregăteşti şi să trăieşti bogăţia căsătoriei creştine 
Novello Pederzini, Ed. "Serafica", 2009, ISBN 978-973-7820-98-3, 12x20 cm, 136 p, 8 lei
Această carte poate fi procurată de la Editura "Serafica", 



0 comentarii: