Ovidiu Bişog - ovibis

Sufletul îmi este un abis a cărui profunzime mă înspăimântă uneori că nu o pot descoperi chiar eu însumi...

Tăticii şi poveştile pentru copii

Am citit la adresa http://www.mami.ro/noua-familie/pentru-tati/taticii-si-povestile-pentru-copii-2054182 un articol interesant pentru tătici şi nu numai. Îl redau şi eu, păstrând textul intact. Toate drepturile aparţin site-ului original.
*

Taticii si povestile pentru copii
Cand vine vorba de povesti pentru copii, micutii le cer tatilor sa ii duca intr-o lume de basm, asa cum numai ei stiu
In cele mai multe familii, taticii sunt cei care isi dovedesc talentul neintrecut in a spune povesti celor mici. Chiar daca vocea mamei este cea linistitoare, potrivita pentru a citi basme inainte de culcare, tati stie sa transforme aventurile personajelor intr-o realitate mai apropiata.

E distractiv
Atunci cand ai timp liber, adori sa petreci momente minunate cu copiii, nu-i asa? Iar ei asteapta in acelasi timp sa auda inca o poveste fantastica pe care numai tu stii sa o spui. Poti fi cu adevarat creativ atunci cand inventezi eroi cu puteri supranaturale, iar daca te pricepi sa iti si schimbi vocea pentru a imita fiecare personaj, copiii vor fi de fiecare data nerabdatori sa te vada in rol de narator.

Copiii infrunta provocari
De cele mai multe ori, imaginatia celor mici ii face sa se transpuna in pielea protagonistilor. Asa ca nu le spune de la inceput ce solutie au eroii din poveste pentru a salva lumea, ci lasa-i sa descopere singuri o rezolvare. Provocarea ii va face sa fie si mai atenti si mai implicati.

Puteti face un plan
Atunci cand personajul este in pericol, incercati sa contribuiti pentru elaborarea unui plan de scapare. Este antrenant, distractiv si mai ales creativ.

Alege eroul preferat
Ai grija ce personaj alegi pentru povestile tale. Bineinteles ca trebuie sa te raportezi in primul rand la preferintele micutilor, dar nu uita sa te gandesti bine inainte de a incepe o naratiune. Gaseste un erou care sa se asemene intr-o oarecare masura cu micutul tau, astfel incat sa se identifice usor cu el. Daca nu vei alege dintre personajele deja cunoscute, poti inventa unul. Nu uita sa ii dai si un nume sugestiv pentru caracteristicile sale.

Creeaza un final fericit
Orice provocare are de infruntat protagonistul povestii tale, nu uita sa il scoti din incurcatura la final. Finalurile fericite ii fac si pe copii fericiti si le arata ca exista solutii si la problemele din viata reala.
Nu uita, poti sa strecori in naratiunea ta si valori pe care vrei sa i le insufli copilului tau prin intermediul personajelor. Vei fi cu adevarat multumit cand lectia va fi invatata si vei auzi poate la un moment dat cum cel mic spune mai departe povestea unui prieten sau chiar unei jucarii de plus.

Text: Alexandra Badita
Sursa: Fatherhood.about.com

0 comentarii: